Pri avtomobilih so poleg luči pomembna še ena svetila, smerniki ali po domače žmigavci, katerih uporaba je sicer določena v Zakonu o pravilih cestnega prometa, ki natančno določa, v katerih primerih jih je potrebno uporabiti. Z njimi se čisto na začetku seznanite pri nas na poligonu varne vožnje.


Med drugim pa gre pri tem tudi za vozniško etiko. Že od daleč na primer lahko nekdo spelje, če mu nakažete, da boste zavili pred njim, in pri tem vozniku ni potrebno čakati, da pripeljete čisto do njega, ko ugotovi, da vas je pravzaprav čakal popolnoma po nepotrebnem.


Še ena izmed zelo pomembnih uporab smernika je, ko zapuščate krožišče.

Tudi v tem primeru, če boste nakazali smer, bodo drugi vozniki vedeli, da imajo prosto pot, in tako bo promet stekel hitreje.


Uporaba smernika je nujna tudi pri prehitevanju in vključevanju na avtocesto ali hitro cesto. Če pa je pred vami zastoj, sploh na cestah, kjer so sicer velike hitrosti, je potrebno vklopiti vse štiri smernike, s katerimi voznikom za sabo date znak, da bodo morali močno zavirati. S takšnim ravnanjem preprečite morebiten nalet od zadaj. Uporaba vseh štirih smernikov je nujna, ko nekje zasilno ustavite. Torej, uporaba smernikov je izredno pomembna za varnost v prometu. In prav to vas nauči šola varne vožnje.