Ste voznik začetnik ali že izkušeni šofer? Uporabljate telefon med vožnjo? Nikar! Čeprav se morda to na prvi pogled zdi popolnoma nedolžna stvar, pa to še zdaleč ni. Nasprotno, zaradi uporabe mobilnega telefona vozniki medtem, ko vozijo, počnejo neumnosti, vse samo zato, ker so osredotočeni le na svojo mobilno napravo, na vse ostalo pa pozabijo.


Če voznik z levo roko drži telefon, z desno pa počne vse ostalo, to lahko pomeni veliko nevarnost. Ko cesta v ovinku ali ob kakšni oviri postane nepredvidljiva, nastane težava pri varnem nadzoru vozila. To seveda velja tudi, če je telefon v drugi roki, torej desni, in voznik prestavlja z levo.


Največja katastrofa pa so SMS-i. Medtem, ko jih voznik piše, s pogledom ni prisoten na cesti, ampak na telefonu, kjer išče pravo funkcijo in kup drugih operacij. Vse to zelo slabo vpliva na hitre reakcije in situacije, v katerih se v danih trenutkih znajde.


In kako je s pozornostjo? Telefoniranje in pisanje sporočil le-to dokazano precej poslabša. Zato ne čudi, da je telefoniranje med vožnjo, uporaba slušalk in drugih mobilnih naprav v nekaterih državah celo prepovedana.


ZŠAM Celje - Center varne vožnje Celje vam svetuje – ko zazvoni telefon ali želite koga poklicati, morda poslati SMS, vi pa medtem vozite, čim prej nekje varno ustavite, opravite zadevo in vožnjo nadaljujte.