Na avtocesti je poleg prehitevanja zelo pomembno tudi to, kako se nanjo vključujemo in kako jo zapuščamo.


Glede na to, da so hitrosti na avtocesti ali hitri cesti veliko večje, je pri vključevanju zelo pomembno, da dosežemo primerno hitrost in se tako varno ter brez oviranja nanjo vključimo.


Vsekakor je pomembno, da na pospeševalnem pasu dosežemo hitrost vsaj 80 kilometrov na uro, to je tudi najmanjša hitrost, s katero naj bi vozila tudi najpočasnejša vozila. Pred vključevanjem na avtocesto ali hitro cesto moramo ves čas imeti vklopljen smernik, najprej pa se moramo prepričati, da kakšno vozilo ne vozi po odstavnem pasu, če ja, na pospeševalnem pasu ostanemo do konca.


Če vam ne uspe pravočasno zaviti na vozni pas, ker vas pri tem ovira kakšno drugo vozilo, se ne ustrašite in se raje zapeljite še malo po odstavnem pasu, kar je bistveno bolj varno, kot da izsilite kakšno vozilo. A tega ne počnite pogosto.


Izredno nevarno ravnanje pri vključevanju, ki ga nikakor ne smemo početi, je tudi to, ko z majhno hitrostjo brez uporabe smernika zapeljemo direktno na vozni pas.


V primeru, ko se odločite zapustiti avtocesto, morate na zaviralni pas. Da to storite pravilno, se morate najprej prepričati, da na vaši desni, kljub prepovedi, ni nobenega vozila, nato zapeljete na zaviralni pas, pred tem morate seveda vklopite še desni smernik. Ko se že nahajate na zaviralnem pasu, pa začnite zavirati, da dosežete predpisano hitrost. Še posebna previdnost velja pri zapeljevanju na avtocesto, kjer bodite dodatno pozorni, previdni in počasni.


Nikoli, ampak res nikoli v zadnjem trenutku ne zavijte z voznega pasu, ker lahko mimogrede pride do hude nesreče, prav tako na voznem pasu nikar ne zavirajte, saj s tem za sabo ovirate druga vozila.


Srečno na cesti, za večjo varnost pa obiščite tečaj varne vožnje!