Je pred vami izpit za vozniško dovoljenje? Vas ob misli na to kar stisne pri srcu? Res je, da strokovnjaki ugotavljajo, da je vozniški izpit eden izmed najtežjih izpitov v življenju, a zato res ni potrebno, da ste popolnoma obupani. Da bi vam vsaj malo olajšali izpitno vožnjo, smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov o tem, kako boste vedeli, da ste na izpitno vožnjo res dobro pripravljeni. Razkrili pa vam bomo tudi najpogostejše napake na izpitni vožnji in tako se boste lahko na izpit pripravili še bolje.


Ste sposobni za samostojno vožnjo?


Na vozniškem izpitu boste morali pokazati, da znate voziti varno in samostojno ter v skladu s predpisi. Prepričani smo, da ste izbrali kakovostno avtošolo z usposobljenim inštruktorjem, ki vas je dobro pripravil na različne pasti in zanke, na katere lahko med vožnjo naletite. Tako je učitelj presodil, da ste dovolj samozavestni za opravljanje vozniškega izpita, na to vprašanje pa si lahko odgovorite tudi sami. Če ste popolnoma prepričani v svoje vozniške sposobnosti, se brez strahu odpravite na vozniški izpit.


Kdaj opravljati izpit?


Premislite tudi o tem, kateri datum opravljanja izpita je za vas najbolj primeren. Vsekakor vam odsvetujemo, da greste na izpitno vožnjo po kakšni “naporni” dejavnosti, pa naj bo to malo bolj burno praznovanje prijateljevega rojstnega dneva, boleč obisk pri zobozdravniku in podobno. Za izpitni termin izberite datum, ko ne boste imeli nobenih posebnih obveznosti, vaša glava pa bo mirna in spočita.


Najpogostejše napake na izpitni vožnji


Prišli smo do točke, ki vas zagotovo najbolj zanima: katere so tiste napake, ki kandidatu odvzamejo vsako upanje, da bo opravil vozniški izpit? Teh napak je ogromno, v današnjem članku pa vam bomo razkrili 9 najpogostejših.


Svetujemo vam, da jih dobro preučite, na izpitni vožnji pa se jim izognite.


  1. Neustrezno opazovanje na križiščih (kandidat neučinkovito ali slabo opazuje ter napačno presoja.

  2. Uporaba ogledal (kandidat ne uporablja ogledal dovolj pogosto, zato ne ve, kaj se za vozilom dogaja).

  3. Vzratna vožnja (kandidat neučinkovito opazuje in vozi s pomanjkljivo natančnostjo).

  4. Vzratno parkiranje (kandidat neunčikovito opazuje, parkira pa s pomanjkljivo natančnostjo).

  5. Nepravilna uporaba svetlobnih naprav (kandidat ne uporablja smernikov pri zavijanju, …).

  6. Vožnja mimo (kandidat ne upošteva pravilne bočne razdalje ter neustrezno opazuje).

  7. Nepravilna lega vozila na vozišču (kandidat se ne razvrsti pravilno na krožiščih ali na enosmernih ulicah).

  8. Tehnika vožnje (kandidat ne obvladuje vozila)

  9. Hitrost vožnje (kandidat vozi prehitro, prepočasi, ne upošteva hitrostnih omejitev, …).


Poleg teh napak so zelo pogoste napake tudi v nepravilni menjavi pasov (kandidat prevozi polno črto), na avtocesti pa kandidat vozi s premajhno hitrostjo ter na sploh premalo predvideva med vožnjo.


Vožnja po neznanih cestah?


Nekatere kandidate za vozniški izpit zelo skrbi tudi dejstvo, da bodo morali na izpitni vožnji voziti po neznanih cestah. Zaupajte v svoje znanje ter ostanite mirni ter zbrani, saj boste le tako lahko odlično odpeljali tudi po neznanih poteh.


Želimo vam uspešno opravljen vozniški izpit!